Vizsgálatok

Számtalanszor halljuk az első találkozásnál: “évek óta tudok a visszerességemről és most már szeretném megnézetni szakemberrel”. 

Sokan az első beszélgetés pillanatában már pontos elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy milyen beavatkozást szeretnének, tudják mi az egyes beavatkozások között a különbség. Az első találkozás mégis az alapoktól kell induljon, hiszen a látható visszerek a lábon gyakran olyanok mint a jéghegy kilátszó csúcsa, csak a felső pár százalék látszik, az igazi kiváltó okok szemmel nem észrevehetőek. Az első találkozás során tehát részletesen kikérdezzük panaszairól, tüneteiről, az észlelt problémák kezdetének idejéről stb., valamint részletes ultrahangos vizsgálatot végzünk, hiszen ma e nélkül már nem történhet a visszeresség vizsgálata. Az ultrahang vizsgálat során végignézzük a főbb látható és szemmel nem látható visszereket a lábakon. Több ponton vizsgáljuk a mélyvénákat hogy lássuk, nincs-e friss, vagy régi mélyvénás trombózisa, illetve egyéb vizsgálatokat is végzünk, hogy megállapítsuk, pontosan mi okozza a visszérkeringési problémát. 

Munkánk során a legmodernebb eszközökkel dolgozunk, eszközeink között megtalálhatók a nagyteljesítményű ultrahangok és a kisebb, szemmel alig látható vénákat felfedő VeinViewer és VeinLite is. 

Fontos információk az első vizsgálatról:

  • Ha van az egészségi állapotával kapcsolatos fontos dokumentuma (pl. zárójelentések, leletek) azokat hozza magával.
  • Ha szed rendszeresen gyógyszert, illetve ha valamilyen gyógyszerre allergiás, akkor ezeknek a nevét és hatóanyagtartalmát írja fel egy papírra és hozza magával.
  • A vénák vizsgálatához a cipőt, nadrágot, - ha van - harisnyát le kell venni, majd a kezelőorvos előtt kell állni a vizsgálat során.
  • A vizsgálatokat általában álló helyzetben végezzük, a vénák vizsgálata során a combtőtől a bokáig végignézzük ultrahanggal lábait.
  • Egyúttal az artériák állapotát, az esetleges érszűkületet is vizsgáljuk.
  • Ha aktív seb van a lábán akkor a vizsgálat során a kötést el fogjuk távolítani és újat teszünk fel. Ha speciális kötszert használ, azt kérjük hozza magával.
  • Papucsot biztosítunk, de ha van kedvence, hozza magával