Pókvénák és seprűvénatágulatok

A visszeresség kezelési lehetőségeiről általában:

A visszértágulatok hátterében álló okok (ide kattintva elolvashatja a visszeresség kialakulásának okait, következményeit) a tudomány jelen állása szerint nem gyógyíthatóak, azaz nincsen olyan tabletta, gyógytorna, bármilyen módszer ami eltünteti a tágult érszakaszokat a lábról, ezekkel csak az egészségügyi panaszokat - pl. nehéz, fáradt láb érzés - lehet csökkenteni. A visszeresség érinthet nagy, akár centiméteres ereket de érinthet kis, milliméter alatti átmérőjű ereket is, ilyenkor beszélünk seprűvénákról vagy pókvénákról(számos egyéb elnevezésük is ismert).

A seprű és pókvénák a bőr és a bőr alatti terület kis visszértágulatai, melyek legfontosabb tulajdonsága, hogy csak nagyon ritkán okoznak fájdalmas vagy égő érzést, leggyakrabban semmilyen tünettel sem járnak az esztétikai panaszon kívül, viszont kiterjedésük alkalmanként nagyon nagy is lehet. Az elváltozások hátterében gyakran genetikai ok áll (a legtöbb páciens arról számol be, hogy a szülőknél és nagyszülőknél is előfordult hasonló), ezért előfordulhat, hogy a pókvénák megszüntetését követő években újak jelennek meg, amikkel később újra kezelést igényelhetnek.

A kezelési lehetőségek mindegyikének az a célja, hogy ezeket a kis értágulatokat megszüntessük, bezárjuk. A bezárás történhet valamilyen speciális szer használatával (aethoxysklerol, fibrovein stb.), illetve hőhatással (rádiófrekvencia, lézer). A legtöbb páciensünk több különböző típusú értágulattal találkozunk, ezért a legtöbb esetben kombinált, több lépésből álló kezelési sorozatot javaslunk.
 

1. Injekciós kezelés

Minimálisan invazív kezelés kis értágulatok megszüntetésére. Seprűvénák és pókvénák ellátására alkalmazható módszer, mely segítségével a kis általában maximum 6 mm-es erek ellátását végezzük. A beavatkozás ambuláns ellátás keretein belül végezhető, azaz a kezelést követően folytathatja munkáját, visszatérhet megszokott tevékenységéhez. A beadás során töményen, hígítva, egyes területeken a szakmai szempontok szerint habosított formában adjuk be a speciális anyagot, mely az ér falát belülről károsítva zárja be azt. A beavatkozást követően néhány napig fásli viselése szükséges, valamint javasolt az UV sugárzás (szolárium, napozás) kerülése.

2. Felületes  lézer kezelés

Minimálisan invazív kezelés kis értágulatok megszüntetésére. Seprű és pókvénák ellátására fejlesztette ki a világ vezető orvosi lézer gyártója speciális készülékét. A készülék egyedi külső hűtéssel dolgozik, mely jelentősen csökkenti a beavatkozás során érzett fájdalmat és kellemetlenségeket. A több lépéses kezelésnél az első találkozásakor lézeres próbát végzünk, mely segítségével meg tudjuk állapítani, hogy hogyan reagál bőre a lézerre. A kezelést követő időszakban javasolt a napozás és UV fény kerülése. A beavatkozást követően speciális gélt kell használni, mely segíti a kezelt érszakaszok felszívódását és a kezelt terület gyógyulását.

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás

Felkészülés a pókvénák és seprűvénák injekciós és lézeres kezelésére

Az injekciós és lézeres kezelés minimális felkészülést igényel melynek részleteiről kezelőorvosa részletesen tájékoztatja. A lézeres kezelést megelőzően szedett gyógyszerekre, napozás kapcsán leégési hajlamra stb. vonatkozó kérdéseket teszünk fel. Alkalmanként javaslatot teszünk rendszeresen használt bőrápoló krémjének elhagyására. A beavatkozás előtt nem szükséges labor és egyéb egészségügyi vizsgálat.

Az injekciós és lézeres kezelést követő teendők:

  • A beavatkozást követően egyből hazamehet és folytathatja megszokott tevékenységeit. 
  • Javasoljuk a beavatkozást követő 24-48 órában fásli viselését és speciális, a kezelőorvosa által javasolt krémek használatát. 
  • A sporttevékenységet és a napi rutint érintő kérdéseket személyre szabottan átbeszéli kezelőorvosával. 

Az injekciós és lézeres kezelések előnyei

  • Egyszerű ambuláns eljárás
  • Tartós eredmények
  • Minimális fájdalom a beavatkozás során és utána
  • A beavatkozás nem korlátozza hétköznapi teendőinek elvégzésében

Injekciós és lézeres kezelés GYIK

Fájdalmas az injekciós és lézeres kezelés?

A legtöbb beteg csekély fájdalmat lehet érez a beavatkozás során. 

Mikor térhetek vissza a normál tevékenységhez?

Az injekciós és lézeres kezeléseket követően egyből visszatérhet megszokott tevékenységéhez. Kezelőorvosával folytatott megbeszélése során részletesen átbeszélik hogy az Ön munkája, szokásai igényelnek-e speciális bánásmódot.

Mikor tűnnek el a pókvénák és seprűvénatágulatok?

Az erek eltűnése nagyban függ az értágulatok méretétől, mennyiségétől és olyan személyes jellemzőktől mint például gyógyulási hajlam, véraláfutásokra való hajlam stb. Általában a kezelt érszakaszok pár héttel, esetleg pár hónappal a kezeléseket követően teljesen eltűnnek. Ritkán a kezelt érszakaszoknak megfelelően előfordul pigmentáció, mely az esetek többségében magától eltűnik, ritkán véglegesen megmarad.

Van-e véraláfutás az injekciós és lézeres kezelések után?

A kezelések során az erek bezárásra kerülnek, de kis mennyiségű vér kijuthat a szövetek közé, ami véraláfutásokként jelenik meg. A véraláfutások ritkán érzékenyek, ilyenkor helyi hűtéssel és fájdalomcsillapító krémmel lehet a területet kezelni. A véraláfutások minden esetben maguktól felszívódnak.

Lehetek-e allergiás a sclerotherápia során használt anyagokra?

A sclerotherapia során polidocanol nevű anyagot használunk. A polidocanolra adott allergiás reakciók meglehetősen ritkák, és a világirodalom 1987-ig terjedő áttekintése során mindössze négy betegnél számoltak be róluk, a becsült előfordulási arány 0,01% volt. Habár az allergiás reakciók rendkívül ritkák, amennyiben korábban valamilyen probléma lépett fel Önnél polidocanollal való kezelés során, mindenképpen közölje ezt kezelőorvosával!

Mi történik az injekciós kezelés során bejuttatott kémiai anyaggal?

A bejuttatott polidocanol a beavatkozást követően fokozatosan felszívódik. A kezelt érszakasz helyén a gyógyulási folyamatok során szemmel nem látható kötőszövet jelenik meg.

 

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás