Érszűkület vizsgálata

A verőerek a tüdőben oxigénnel frissen telítődött vér útját biztosítják a szervek, szövetek felé. Beszűkülésük, elzáródásuk az ellátott szerv, szövet károsodását, elhalását okozhatja, ennek megfelelő tünetek kíséretében. Például a nyaki verőerek beszűkülése, elzáródása az agy vérkeringését rontja, következményes idegrendszeri tünetekkel: bénulás, beszéd-, látászavar, érzés és mozgás kiesés. Az alsó végtagok ereinek károsodása, az izmok vérellátásának csökkenése a járástávolságot korlátozhatja, úgynevezett „kirakatnéző betegséget” okozva, súlyosabb esetben elhaláshoz, üszkösödéshez vezethet. Az érszűkület oka leggyakrabban a dohányzás, a zsíranyagcsere zavara, gyulladásos folyamat, örökletes tényezők, esetleg cukorbetegség, vagy más pl. a vér alvadékonyságát befolyásoló megbetegedés. Az eredeti ok nem mindig határozható meg pontosan. A tüneteket számbavéve, a beteget fizikálisan és speciális eszközökkel megvizsgálva azonban a károsodott érszakasz beazonosítható és eldönthető a hatékony kezelés módja. 

Ez lehet úgynevezett konzervatív terápia: gyógyszerek alkalmazása, életmódbeli változtatások, esetleg fizikoterápia, vagy valamilyen, a vérkeringést azonnal javító beavatkozás: műtét, katéteres értágítás/megnyitás. Azt, hogy melyik megoldás választandó, a vizsgálatok eredménye alapján dönthetjük el. Az első fázis, az ambuláns fizikális és eszközös diagnosztika, Doppler, Color Duplex Ultrahang, áramlási sebesség-, szöveti oxigenizáció mérés után bonyolultabb képalkotó eljárások pl. katéteres érfestés, CT esetleg MR is szükségessé válhatnak a megfelelő döntés meghozatalához. Ezek a vizsgálatok azonban Magyarországon az állami egészségügyben érhetőek el TB finanszírozottan, mint ahogy a műtéti és katéteres beavatkozások is itt és ilyen módon történnek. Ebben a fázisban a magyar állampolgároknak a betegirányításban tudunk segítséget nyújtani. A külföldi állampolgárok számára ezek fizetős jellegűek. Érsebész kollégáink a számukra biztosított hivatalos úton, közvetlenül tudnak segítséget nyújtani a megfelelő ellátó intézetben.

A verőerek betegségeinek másik csoportja szintén az érfal károsodására vezethető vissza, de nem beszűküléssel, hanem éppenhogy kitágulással jár. Ezt aneurizmának nevezzük. Itt nem  a vérellátás csökkenése jelenti az elsődleges veszélyt, problémát, hanem a megrepedés és a következményes vérzés. Természetesen ez esetben is kialakulhat a keringés jellegének megváltozása miatt véralvadék, elzáródás az érben. Ez már az érszűkületnek megfelelő tünetek kialakulásához vezethet. Az értágulatok kivizsgálása és kezelése is a fenti  lépések sorrendjének megfelelően történhet.

Érszűkület/ tágulat gyanúja esetén, vagy a családban előforduló ilyen jellegű megbetegedés miatti aggodalom okán bizalommal fordulhat hozzánk. Szakorvos kollégáink mindent megtesznek az egészsége megóvása, helyreállítása érdekében.


 

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás