Bőrgyógyászati vizsgálatok és kezelések

A bőr elváltozásainak számos megjelenési formája ismert. Szinte minden ember bőrén jelen vannak a teljesen jóindulatú anyajegyek és pigmentfoltok, előfordulhatnak úgynevezett szemimalignus (részben rosszindulatú) elváltozások, mint például a basaliomák, de kialakulhatnak rosszindulatú veszélyes bőrdaganatok is, mint például a melanómák. A vizsgálatok célja annak megállapítása, hogy a testen lévő elváltozások mely típusba tartoznak, hiszen egy zavaró pigmentfolt csak esztétikai panaszt okoz, viszont egy időben felismert életet veszélyeztető daganat eltávolítása életet is menthet. A kezelések ennek megfelelően a bőrelváltozás jellege és az okozott panasz alapján kerülnek meghatározásra.

Néhány példa a klinikánkon kezelt elváltozásokról:

  • Pigmentfoltok: leggyakrabban esztétikai panaszt okoznak. Kezelésük speciális krémekkel, villanófénnyel vagy lézerrel lehetséges.
  • Vírusos szemölcsök: különböző vírusok által létrehozott bőrelváltozások. Megjelenésüktől és az okozó vírustól függően fagyasztással, hőhatással, esetenként sebészi úton kerülnek eltávolításra.
  • Anyajegyek, basaliomák, daganatmegelőző állapotok, “gyanús” anyajegyek, melanómák: Részletes dermatoszkópos vizsgálatot követően kezelőorvosa javaslatot tesz a kérdéses elváltozás eltávolítására. Az érintett pl. anyajegy jellegétől függően változhat a beavatkozás, hiszen más elbírálás alá esik egy dekoltázsban esztétikai panaszt okozó kisebb és egy háton lévő nagyobb, melanóma gyanús bőrelváltozás. 
  • Zsírcsomók és atherómák: jóindulatú elváltozások, vizsgálatuk fontos azért, hogy kizárhassuk a velük összetéveszthető rosszndulatú bőrelváltozásokat. Panasz esetén eltávolításuk általában sebészi úton lehetséges.
  • Dermatitis: A bőr gyulladásos megbetegedése, melyet számos tényező okozhat. A bőrgyógyász szakorvos feladata a kiváltó ok felkutatása, hogy megtalálhassa a megfelelő gyógymódot az Ön számára.
  • Pattanások: A faggyúmirigyek kivezető csöveinek elzáródása miatt létrejövő gyulladásos elváltozások. Egyes életkorokban természetesen jelentkeznek és maguktól elmúlnak, azonban a gyógyulás során visszamaradhatnak hegesedő, nem szépen gyógyuló területek. Hozzáértő szakorvosi segítséggel ezek mértéke csökkenthető, így érdemes bármely életkorban foglalkozni a problémával.
  • Rosacea: Általában az arc bőrén megjelenő elváltozás. Távolabbról nézve vöröses elszíneződésnek tűnik, azonban közelebbről megvizsgálva látható, hogy a színt számtalan kis bőrben futó értágulat okozza. Megfelelő kezeléssel, lézeres vagy villanófényes beavatkozással mértéke jelentősen csökkenthető.

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás

A bőrgyógyászati vizsgálat menete

A kivizsgálás a kórtörténet részletes feltérképezésével kezdődik, azaz kérdéseket tesz fel kezelőorvosa panaszai jellegére, kezdetére, ismert betegségeire stb. vonatkozóan.

Amennyiben bármilyen korábbi egészségügyi dokumentációja rendelkezésre áll, azt kérjük hozza magával. A rendszeresen szedett gyógyszereket érdemes magával hoznia, vagy egy papíron külön feljegyezni őket. Általános bőrgyógyászati vizsgálatnál,részletesen átnézzük az egész testén a látható elváltozásokat, anyajegy szűrés esetén egy speciális eszközzel, a dermatoszkóppal végzünk áttekintő, alapos vizsgálatot. A vizsgálat alapján kezelőorvosa gyógyszert, krémet, egyéb gyógyhatású készítményt, utánkövetést vagy sebészeti beavatkozást is javasolhat.

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás