A cryo-sclerotherápia

A visszeresség kezelési lehetőségeiről általában:

A visszértágulatok hátterében álló billentyűhiba (ide kattintva elolvashatja a visszeresség kialakulásának okait, következményeit) a tudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, azaz nincsen olyan tabletta, gyógytorna, bármilyen módszer ami helyreállítja a hibás billentyűk működését. A kezelésnek két iránya van, ezek a konzervatív és a sebészi kezelés.

A visszeresség gyógyítása, azaz megszüntetése csak sebészi beavatkozással lehetséges. Ismertek hagyományos (vágásos) és katéteres sebészi módszerek, melyek mindegyikének az a célja, hogy a keringésből kiiktassuk a pangásért felelős kórosan működő érszakaszokat. 

A katéteres módszerek mindegyikének közös tulajdonsága, hogy egy katéter segítségével zárjuk be a tágult érszakaszokat. A lezárás történhet kémiai úton (ragasztásos műtétek, cryo-sclero terápia) illetve hőhatással. A kémiai úton történő lezárásos módszerek közé tartozik a cryo-sclero terápia, mely bizonyos típusú visszerek esetén gyors és kényelmes megoldása lehet a visszérbetegségnek.

A Cryo-scleroterápia

Minimálisan invazív, hő nélküli kezelési lehetőség a visszeresség megszüntetésére.

A Cryo-scleroterápia során szakmai szempontok szerint a kezelőorvos által kijelölt visszérszakaszokba külső hűtés biztosítása mellett habosított speciális anyagot juttatunk. Ez a habosított anyag belülről károsítja az érfalat, ami a visszérszakasz zárását eredményezi, ezzel megszünteti a láb vénás hálózatára nehezedő pangást, így csökkenti a panaszokat. Az eljárás lehet teljes körű, azaz a cryo-scleroterápia önmagában is megoldhatja a visszérproblémát, vagy lehet egyéb katéteres beavakozások kiegészítő kezelése is, melyre kezelőorvosa tesz javaslatot Önnek a kezelési terv elkészítése során. A cryo-scleroterápia egyes esetekben jó megoldás lehet pók és seprűvénák kezelése esetén is, erről kezelőorvosa szintén részletesen tájékoztatja.

1. lépés: Ultrahang segítségével megkeressük a tágult szakaszokat és egy rövid katéter, branül vagy direkt tűszúrás segítségével habosított anyagot juttatuk az érbe. Az eljárás alatt speciális hűtést alkalmazunk a kezelt területen.

2. lépés: A kezelt érszakaszokra kompressziós kötést helyezünk, melyet a kezelőorvos által meghatározott ideig, általában 1-2 napig kell fenntartani.

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás

Felkészülés a Cryo-sclero terápiára:

A Cryo-scleroterápiát megelőzően egy mapping vizsgálatot végzünk, mely során pontosan megtervezzük a beavatkozást. A beavatkozás előtt nincs szükség sem labor, sem EKG vizsgálatra. A beavatkozás során csak minimális mennyiségű helyi érzéstelenítőt használunk, ami nem befolyásolja a rendszeresen szedett gyógyszereket

A Cryo-scleroterápiát követő teendők:

  • A műtétet követően egyből hazamehet és folytathatja megszokott tevékenységeit. A beavatkozást követően felhelyezett kompressziós kötést 24-48 órán keresztül fenn kell tartani. A kezelést követő teendőkről kezelőorvosa részletes tájékoztatást ad. 

A Cryo-scleroterápia előnyei:

  • Egyszerű ambuláns eljárás
  • Tartós eredmények
  • Nincs tumeszcens érzéstelenítés, a beavatkozás során általában néhány tűszúrás helye marad a lábon

Cryo-scleroterápia GYIK

Fájdalmas a Cryo-scleroterápia?

A legtöbb esetben csekély fájdalmat érez vagy egyáltalán nem érez fájdalmat. A beavatkozás során előfordul szédülés. A beavatkozást követően jelentkezhet enyhe-közepes fájdalom mely helyi hűtéssel és fájdalomcsillapítóval kezelhető.

Mikor térhetek vissza a normál tevékenységhez?

A Cryo-scleroterápiát követően munkakörtől függően, de egyből visszatérhet munkájához. Nehéz fizikai munka esetén 4-6 nap pihenést javaslunk, mely során szintén elláthatja napi rutin feladatait, de lehetőleg kímélje magát a megerőltető fizikai munkától, sporttól. 

Mikor javulnak a tüneteim?

A tüneteket a megbetegedett felületes véna okozza. Így a tünetek enyhülhetnek, amint a beteg vénát lezárják.

Van-e véraláfutás a Cryo-scleroterápiás eljárás után?

A Cryo-scleroterápiát követően rendszeresen előfordulnak véraláfutások, melyek néhány nap, esetleg néhány hét alatt felszívódnak. Ritkán előfordul pigmentáció a kezelt erek feletti területen mely mértéke személyenként változó, ez általában magától elmúlik, kevesebb mint 10% esetében hosszabb időn keresztül fennmarad vagy véglegesen megmarad.

Mi történik a Cryo-scleroterápia során bejuttatott anyaggal?

Csak nagyon kis mennyiségű speciális anyagot juttatunk be, mely a kezelést követő napokban felszívódik és kiürül. 

Lehetek-e allergiás a sclerotherápia során használt anyagokra?

A sclerotherapia során polidocanol nevű anyagot használunk. A polidocanolra adott allergiás reakciók meglehetősen ritkák, és a világirodalom 1987-ig terjedő áttekintése során mindössze négy betegnél számoltak be róluk, a becsült előfordulási arány 0,01% volt. Habár az allergiás reakciók rendkívül ritkák, amennyiben korábban valamilyen probléma lépett fel Önnél polidocanollal való kezelés során, mindenképpen közölje ezt kezelőorvosával!

Mi a különbség a Cryo-scleroterápia, a ragasztásos, illetve rádiófrekvenciás/lézeres eljárás között?

A Cryo-scleroterápia segítségével rendkívül kanyargós, hálózatos érszakaszok is kezelhetőek, melyekre kezelésére katéteres megoldásokkal nincs lehetőség.

 

Jelentkezzen be hozzánk még ma!

Időpontfoglalás